Fellépések

Bővebben az egyes programelemekről:
- Pusztakézzel
- Fegyverekkel
- Belső erővel
- Jelmezekkel
- Csoportban
- Modern változatban

Programjaink az igényelt időtartamtól függően változó tartalommal kerülnek bemutatásra, a fellépőink száma sem rögzített, megrendeléstől függően maximálisan 10-15 főig mozog. Az igényelhető fellépési időtartam néhány perc is lehet, de minél hosszabb időtartamú a bemutató program, annál változatosabb ennek tartalma.

Műsoraink összeállításánál első körben a pusztakezes, rövid és hosszú fegyveres formagyakorlatok közül válogatunk, egyéni vagy csoportos szerepléssel. Betekintést nyújtunk az ősi kínai Chi-kung rejtelmeibe, továbbá küzdelmi jeleneteket és önvédelmi gyakorlatokat mutatunk be. Hosszabb időtartamú programok esetében a bemutató oroszlántáncot is tartalmaz.

Megrendelés és további információk:
Ambruzs Szabolcs +36-30-9919-867

Pusztakézzel

Egyéni vagy csoportos fellépéssel többféle pusztakezes formagyakorlat szerepel kínálatunkban.

Ilyenek a hagyományos Shaolin formagyakorlatok, amelyek között találhatunk gyors, erős, vagy kecses, széles mozdulatokból álló, sok rúgással tarkított formákat, valamint különböző akrobatikus elemek és ugrások is. Szintén a pusztakezes gyakorlatok sorába tartoznak a népszerű állatformák, vagyis az állatok mozgását utánzó formagyakorlatok, mint a leopárd, a sas, a daru, a sáska, a tigris, a majom vagy a sárkány. Az előbbi felsorolás része is lehetne, de nem az a részeg kung-fu, amely bizonytalannak tűnő formagyakorlatai is a pusztakezes fellépések közé tartoznak.  

Fegyverekkel

A fegyverek hosszúsága szerint megkülönböztetjük a rövid- illetőleg hosszúfegyveres gyakorlatokat. A rövid fegyverek közül bemutatjuk az egyenes kard, a szablya, kilenckarikás tao (kard), valamint a pillangó kés használatát. A hosszú fegyverek kategóriában a hosszúbot, a lándzsa, az alabárd vagy a lánckorbáccsal végzett formák és küzdelmi jelentek találhatóak.

Belső erővel

A belső erő használatára vagy kínai nevén a Chi keringetésére alapuló gyakorlatok közül a legismertebbek a különböző Tai-Chi ágazatok. Szintén erre az elvre épülnek az un. Chi-Kung formák és az általuk kifejlesztett erővel és tűrőképességgel bemutatott betontörések (hason, háton vagy végtagokon), súlyhúzások vagy fegyverek (torokra feszített lándzsa elhajlítása) elleni állóképességet demonstráló gyakorlatok.

Jelmezekkel

Jelmezes fellépéseink alatt az oroszlántáncot értjük. Az oroszlántánc szorosan kötődik a kínai hagyományos kultúrához és nem elválasztható a harcművészettől. Úgy tartják, hogy az ősi Kínában volt egy szent állat, amely ha megjelent egy-egy járvány elterjedésekor, a betegség eltűnt. Ezért az emberek bambuszból és színes kelméből megalkották „Nian"-t, az állatot, amelyet zenétől kísérve táncoltattak, miközben békéért és biztonságért fohászkodtak. A „Nian" alakja az oroszlánhoz hasonlít, ezért később oroszlántáncként kezdték el emlegetni.

Csoportban

Mind a pusztakezes, mind a fegyveres gyakorlatok esetében is páros küzdelmi vagy csoportos bemutatók szerepelnek műsorainkban. Az egyénileg elvégezhető gyakorlatokat lehet szinkronban több fellépővel, vagy kombinálva küzdelmi jelenetként is prezentálni. Ide tartoznak még a különböző önvédelmi technikák bemutatásai is, amelyek vagy előre koreografált módon, vagy spontán érkező támadások elhárító és kivédő technikáinak alkalmazásával kerülnek bemutatásra. 

Modern változatban

A 2008-as pekingi olimpián bemutató sportágként is megjelenő Wushu, a tradicionális kínai harcművészetek modernebb változata és egyben gyűjtőneve. Sportosabb kivitelben, több technika összegyúrásából felépülő Wushu formagyakorlat is kellő látványt nyújt széles mozdulataival és számos akrobatikus elemével.